Повечето хора по света ползват глупави пароли

password-100364419-largeПотребителите в интернет продължават да ползват лесни за налучкване и разбиване пароли.

Доклад на фирмата за онлайн сигурност SplashData показва, че най-употребяваните секретни комбинации през 2015г. продължават да са „123456” и „password” (от англ. – „парола”).

Това не се променя от 2011 г. насам.

Петият годишен доклад на компанията използва над 2 милиона изтекли пароли през последните 12 месеца.

Въпреки изискването за по-сложни и дълги пароли в някои уебсайтове и услуги, „по-дългите пароли са толкова прости, че големината им е безполезна от гледна точка на сигурността”, заявяват от SplashData в блог поста за изследването, цитирани от БГНЕС.

Други популярни комбинации са „12345678”, „12345”, „123456789” и „qwerty”, които са първите 6 символа на най-горния ред с букви на стандартната английска клавиатура.

Широкоизползвани са и други базови образци като “1qaz2wsx“, което са първите две колони от символи, или “qwertyuiop“, целият най-горен ред.

Простата схематичност лесно се налучква от хакери”, казват от SplashData, цитирани от АФП.

Използването на популярни имена и понятия от спорта и поп културата също не е добра идея, става ясно за поредна година.

Сред 10-те най-често използвани пароли са думите „football” и “dragon”.

Други популярни идеи за пароли, които не са препоръчителни, са използване на рожденната дата или година (1992, 1988, 26051969 и т.н.), собственото или фамилно име, това на близък човек, названието на любимия спортен отбор и други.

Надяваме се, че с по-голямата публичност на риска, който представляват слабите пароли, повече хора ще вземат мерки за да направят своите пароли по-сигурни. Най-важно остава използването на различни пароли за различни уебсайтове”, пишат от компанията.

Заради честото хакване някои онлайн компании спряха да използват пароли и навлязоха в биометричните методи на верификация като разпознаване на чертите на лицето или ретината на потребителя.

Някои сайтове като Facebook предлагат възможността за използване на „два фактора” – парола и получаване на специален код на мобилно устройство.

Ключът към добрата компютърна парола е много лесен – да се заложи на лош правопис и граматични грешки, съобщи “Ню сайънтист”, позовавайки се на американски учени.

Екип от университета “Карнеги мелън” в Питсбърг анализира сегашното поколение на системи за пробиване на пароли. Резултатите показват, че дългите пароли също са лесна жертва, както рождените дати, името на домашния любимец или родния град.

Затруднение за хакерите са единствено граматичните и правописните грешки, защото те често използват за атаките си комбинация от думи от речник. Подобни грешки увеличават сигурността с 50 процента.

“Мениджърите на пароли” са друга алтернатива.

За по-голяма сигурност специалистите предлагат да се използват пароли с повече от осем знака от различно естество и да се избягва еднаквата парола и потребителско име за различни сайтове.

No comments yet.

Leave a Reply