Най-опасни компютърни вируси в историята

Компютърните вируси са причинявали истински бедствия, затова е добре да си припомним най-сериозните ‘покушения’ над компютри извършвани от зловреден софтуер.

Няма нищо ново под слънцето. Тази поговорка важи с пълна сила и за компютърните вируси, защото ако се вгледаме внимателно в историята на атаките от зловреден софтуер, ще видим, че най-опасните програми могат да бъдат репликирани и днес.

Вижте 12-те най-опасни компютърни вируси, които човечеството познава:

 

Conficker

Conficker e най-опасният вирус на всички времена, защото блокира системните актуализации и атакува антивирусните програми. Той комбинира няколко техники за зловреден софтуер като е полу-вирус и полу-троянски кон, появил се е на 1 април 2009 година, и се е разпространил в над 200 страни, като е засегнал десетки милиони компютри и сървъри. Conficker е особено опустошителен в Европа. Той поразява Британското Министерство на Отбраната, Френския Военноморски Флот, и норвежката полиция.

I LOVE YOU

Този вирус е много коварен. Само за една нощ от него са били заразени милиони компютри. ILOVEYOU се появява през 2000 година, когато потребителите получават писмо на тема “I LOVE YOU” с прикрепен файл. Естествено, повечето веднага са го отворили, тъй като то наистина е приличало на любовно съобщение. Файлът използвал скрипт, който разпраща мнжество писма, задръства трафика, и в резултат се стига до изтриване на важните файлове от заразения компютър. Вирусът причинява около $ 10 млрд. щети.

3. Melissa

Този вирус е кръстен на екзотична танцьорка от Флорида и засяга документи, създадени с Word, Excel, и Outlook. Това е един от първите вируси, които се разпространяват по електронната поща. Melissa се появява 1999 година и заразява над 1 милион компютри в Северна Америка. В крайна сметка, авторът на вируса беше заловен и осъден на 20 години затвор.

Nimda

Вирусът Nimda е един от най-сложните в историята, той може да се похвали с пет различни методи за репликация. След като се инсталира на компютъра, Nimda създава административен профил и презаписва важни системни данни. Под неговите удари през 2001 година попадат както обикновените потребители (електронна поща, уеб сайтове, и мрежи), така и сървъри.

My Doom

Mydoom е най-бързия пощенски вирус в Интернет. Той се появява 2004 година и се е разпространявал с имейл който гласял: „Анди, аз просто си върша работата. Нищо лично, съжалявам!” Вирусът дава отдалечен достъп до заразения компютър. Някои щамове дори бяха засегнали сайтовете на Microsoft и SCO Group.

Storm

Вирусът Storm възниква 2007 година и се разпространява чрез електронната поща с прикрепен файл. Червеят тогава поразява над 50 милиона компютри в цял свят. Главната цел на вируса е зомбирането на машините, за да могат да бъдат управлявани от едно място с цел атака на мрежови ресурси. Червеят е изключително неуловим, позовавайки се на код, който може да го преобрази на всеки 30 минути. Той е смятан за бъдещето на зловредния софтуер.

Code Red

Code Red се появява 2001 година и напада основно уеб сървърите, вместо обикновените потребителски машини. Той променя и нарушава конструкцията на сайтовете, и блокира достъпа до хостингите и IP адресите, включително и тези на Белия дом.

SQL Slammer

SQLSlammer тръгва от САЩ през 2003 година. Той не засяга крайните потребители, а поразява сървъри с Майкрософт SQL Server 2000. Вирусът използва само виртуалната памет, а не се записва на хард диска. Не поразява файлове и може да се спре само с рестарт на машината. Веднъж проникнал в сървъра, SQLSlammer открива останалите сървъри в мрежата и атакува и тях. Резултатът е милиони заразени сървъри и мейлове из целия свят. Вирусът се разпространява изключително бързо, като само за 10 минути са били засегнати над 75 000 компютри.

Klez

Klez чупи рекорда, държан преди това от SirCam, превръщайки се в най-разпространявания червей към днешна дата. Първоначалният вариант на този вирус се появи през декември 2001 г. Оттогава Klez се модифицира многократно (Klez.D, Klez.E, Klez.H). Най-опасният Klez.H не триел диска, но затова пък го сканирал като си избирал файлове с разширения .txt, .htm, .html, .wab, .asp, .doc, .rtf, .xls, .jpg, .cpp .c, .pas, .mpg, .mpeg, .bak, .mp3, и .pdf . След това, вирусът ги разпращал като прикачени файлове до мейл-адресите от пощенската кутия на жертвата.

Mariposa

Така наречената мрежа „Марипоса” е била открита за първи път през май 2009 година от частна канадска фирма за защита на информацията, която веднага подава сигнал до ФБР. Така или иначе, вирусът успява да си свърши работата. Засегнати са 190 държави и 12,7 милиона компютри. Според специалистите, той е тръгнал от Испания и е бил използван за кражба на номера на кредитни карти и банкова информация.

Dark Avenger

Чували ли сте някога за Dark Avenger? Би трябвало, защото той е произведен в България още в края на 80-те години на миналия век. Вирусът е съсипвал MS-DOS и по този начин е правел  компютрите неизползваеми. Dark Avenger причинява първия голям международен хаос породен от компютърен вирус.

SirCam

На 18 юли 2001 година света разбира за мрежовият червей “SirCam”. Той се разпространява С огромна скорост по цял свят и заслужено заема първо място в списъка на зловредните програми по това време. Освен това, вирусът е оглавявал дълго време и класацията за най-бързо разпространяващия се вирус.

 

No comments yet.

Leave a Reply